Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Päivitetty 28.11.2018


1946 Urheilutoimikuntaan tulivat puheenjohtajaksi E. Loikala, jäseniksi J. Loikala, K. Niilola ja T. Muona. Urheilutoimikunta oli vilkasta osaston saatua paljon uutta urheiluun innostunutta joukkoa. Huomattava urheilutapahtuma oli Posti- ja lennätin-laitoksen talvikisat Mikkelissä, mihin Kouvolan joukkue osallistui erittäin hyvällä menestyksellä. Samoin oli myös osallistuttu paikkakunnan puulaakiotteluihin hiihdossa ja pesäpalloilussa.


Kouvolan Ammatillisen Paikallisjärjestön järjestämissä hiihtokilpailuissa, jotka järjestettiin Kouvolassa 17.2.46 Kiertopalkinnon sai haltuunsa yhdeksi vuodeksi Muurarien liiton Kouvolan osasto, toiseksi Kouvolan Liha- ja elintarvetyöläisten osasto ja kolmanneksi Postimiesliiton Kouvolan osasto.


 

1947 Urheilutoimikuntaan osaston vuosikokouksessa valittiin E. Loikala, V. Loikala, E. Repo ja K. Niilola. Osaston jäsenet olivat osallistuneet yleisurheiluun, hiihdelleet, jää- ja jalkapalloon sekä pyöräilyyn. Huomattavampia kilpailuja olivat Posti- ja Lennätinlaitoksen talvikisat Lahdessa, missä V. Loikalasta tehtiin Posti- ja Lennätinurheilijain mestari. Kesäurheilukilpailut pidettiin Haminassa, missä tuli ensimmäisiä sijoja oikein rajusti, Kuulassa, 400:llä, kiekossa, pituudessa, korkeushypyssä, 4x100 m:llä ja pyöräilyssä parhaat mainiten. Kouvolan osasto otti rohkeasti järjestääkseen Posti- ja Lennätinlaitoksen kesäurheilukilpailut 23–24.8 selviten niistä erinomaisesti. Tunnustus niille, jotka aikaansa ja vaivojaan säästämättä osallistuivat järjestelyyn. Urheilupoikamme eivät näissäkään kisoissa vainaaksi jääneet, siitä osoituksena Matti Vanhalan ensimmäinen sija 50 km pyöräilyssä ja V. Loikalan hopea kiekonheitossa. Myös pesäpallossa ratkaistiin mestaruudet. Pallomiehet ovat pelanneet koti kuin myös vierailla kentillä vaihtelevalla onnella. Huomattavin saanti oli riangeli -ottelu jääpallossa Kouvola - Mikkeli - Lappeenranta, jossa Kouvola peri voiton


1948 Urheilutoimikuntaan valittiin V. Loikala, A. Laakso, K. Niilola, K.A. Nuorivuori ja Y. Suuronen, kokoonkutsujana A. Laakso. Urheilutoiminta oli vilkkaampaa kuin ehkä milloinkaan aikaisemmin. Hyvin runsaslukuisesti otettiin osaa piirikilpailuihin samoin koko maata käsittäviin koitoksiin. Kouvolan puulaakijalkapalloilussa oltiin kärkipään joukkue ja

Kotkaa vastaan pelattiin ystävyysottelu jalkapalloilussa. Jääpallo ottelu Mikkeliä ja Lappeenrantaa vastaan pelattiin Mikkelissä. Edellisenä vuonna, jolloin ottelu suoritettiin Kouvolassa, selviydyttiin voittajana. Nyt oli sen sijaan vuorossa jäädä heikommaksi.

Suurta suosiota koko maassa saavuttanut suunnistaminen, mikä olikin erinomainen jokamiehen ja naisen urheilu- ja retkeilymuoto oli jäsenjoukosta saanut monta innokasta mukaansa. Pyöräretkiä kesällä tehtiin kaksi postiljooni Ojalan huvilalle.


 

 
1949 Urheilutoimintaa ei osaston puitteissa tapahtunut, mutta paikalliseen Posti- ja lennätinurheilijain toimintaan oli jäsenistö osallistunut esimerkillisellä tavalla, toimien siinä toimeenpanevana voimana pelkäämättä vastuksia ja muitten henkilökuntaryhmien passiivisuutta ja antanut laitoksen viralliselle urheiluelimelle elinmahdollisuudet. Postilaiset voittivat mm. Kouvolan puulaakijalkapalloilussa B-sarjan mestaruuden ylivoimaisesti. Pelattaessa A-sarjan voittajaa kauppalan virastoja vastaan voitti Posti 2-0. Lentopallopuulaaki peleihin ottivat postilaiset osaa kolmella joukkueella, mitä oli pidettävä melkoisena suorituksena. Lentopallossa voitti posti A-sarjan mestaruuden. Muihin urheilu-lajeihin, kuten hiihtoon ja jääpallopeliin sekä yleisurheiluun ja suunnistamiseen oli jäsenistön keskuudessa paikkakunnalla vallan huipputekijöitä. Retkeilyä oli harrastettu, joskaan se ei ole keskuudessa saanut sitä jalansijaa jos osastolla olisi ollut jossain järvenrannalla oma mökki.

1950-luvun osaston SAK:n paikallisjärjestön jäsenten urheilua

 

1950 Urheilutoimintaa osaston puitteissa ei kuluvana vuonna ollut, vaan sen oli hoitanut paikallinen Posti- ja lennätinurheilijat, jonka suurimpana ja ainoina toimivina jäseninä olivat osaston jäsenet. Kesällä suoritettiin vapaaehtoisena keräyksenä pelipaitojen hankkiminen pelijoukkueelle. Keräys tuotti hyvät tulokset ja niin postin jalkapallo joukkue esiintyi uusissa paidoissaan syksyllä kisakentillä. Keväällä suoritetussa Kouvolan lentopallojoukkueissa postin A-sarjan sekajoukkue sijoittui II. Jalkapallo puulaakissa postin joukkue voitti B-sarjan mestaruuden ja samoin myös koko puulaaki-mestaruuden voittaessaan A-sarjan Varikon maaliluvuin 3-0. Pelattiin myös ystävyysotteluja Kotkan-, Kuusankoski/Voikkaan- sekä Lahden konttorin joukkueita vastaan Kouvolan olleen näiden ottelujen voittaja. Syksyllä suoritettiin myös kova kolmen p:n suunnistusottelu, jossa otettiin huomioon seitsemän miehen tulos joukkueessa. Ottelun voitti palokunta ja toisena olivat poliisit ja seuraavina posti. Muita urheilumuotoja oli myös harrastettu, kuten hiihtoa, jääpalloa talvella sekä yleisurheilua kesällä.


1951 Työpaikkaurheilu oli vilkasta. Talvella hiihdettiin kovasti. PLU:n Kymenpiirin hiihtomestaruuskilpailut olivat Kouvolassa 25.2.1951. Postimiesliiton Kouvolan osaston lahjoittaman joukkuekiertopalkinnon voitti Tainionkosken pt. Hiihto-ottelun Poliisit - Posti suoritettiin kevättalvella, ottelun voitti poliisit.

Monia muita hiihtokilpailuja myös pidettiin, sekä myös ns. mäkikilpailut "Viiden sällin" mäessä. Keväällä sekä syksyllä pidettiin suunnistusottelu Palokunta - Poliisit - Posti, missä ikävä kyllä posti oli sellaisena peränpitäjänä. Puulaaki suunnistuksessa syksyllä saavutti postin joukkue ensimmäisen suunnistusvoittonsa lyömällä poliisit. Jalkapallo rintamalta kuului aina hyvää, sillä jalkapallo oli postin lempilapsi. B-sarjan puulaakimestaruus tuli kolmannen kerran postille ja niin kiertopalkinto seisoi ylväänä kunniapaikallaan. Ystävyysotteluissa Kouvolan postin joukkue löi laidalta mm. Lahden-, Lappeenrannan- ja Kuusankosken postin joukkueet. Lentopallossa oli postin joukkue II:na puulaakiottelussa.


1952 Alatoimikuntana perustettiin ns. Pyttykerho, johon tulivat postiljoonit Eino Repo,"kokoonkutsujana", Bruno Laitinen, Viljo Loikala, Yrjö Suuronen ja Matti Ojala. Talvella pidettiin monia hiihtokilpailuja ja yksi hiihto-ottelu Poliisit – Posti. Postin joukkue kärsi raskaan häviön, vaikka voitto jo olikin etutaskussa, mutta kaikki eivät osanneet hiihtää pimeässä. Palmusunnuntaina pidettiin kymmenennet hiihtosuunnistuskilpailut poliisit vastaan posti. Kilpailut käytiin viisi miehisin joukkuein. Posti voitti ajalla 7t 40min 39sek, poliisit hävisivät noin 50 minuutilla. Keväällä suoritettiin suunnistusottelu Palokunta -Poliisit - Posti, jossa postin oli oltava taas toisena poliisien voittaessa. PLU:n hiihtomestaruuskilpailussa Jyväskylässä Kymen piiriä edusti kolme osaston jäsentä.

Keväällä oli urheilutoiminta vireää, koska oli suuret olympialaiset menossa ja siellä oltiin suurella joukolla seuraamassa kilpailijoiden suorituksia. Syksyllä pelattiin muutamia harjoitusotteluja jalkapallossa mm. ukkomiehet – poikamiehet, ottelun poikamiehet voittivat. Ensi vuonna ovat ukkomiehet voittajia, sillä useat poikamiehet potkivat itsensä avioliittoon. Kauppalan jalkapallo puulaakissa oltiin mukana kahdella joukkueella. A-sarjassa postin Ijoukkue toi hopean ja B- sarjassa postin II joukkue samoin pääsi hopeaan käsiksi. Syksyllä suoritettiin muutamia suunnistus-harjoituksia sekä syksyn suunnistusottelu Palokunta - Poliisit - Posti. Poliisit voittivat ja posti oli ikuinen kakkonen. Toivottavasti ensi keväänä on järjestys toinen.

Takarivissä vasemmalta Heikki Topo, Oiva Alho, Yrjö Suuronen, Veli Leinonen, Teuvo Muona.

Keskirissä vasemmalta Pauli Raunio, Seppo Vierula, Eero Koskinen.

Eturivissä vasemmalta Taimo Mikkola, Raimo Saarinen, Pekka Karjalainen.

1953 Liikuntakasvatus, eli ns. työpaikkaurheilu näytteli jälleen suurta osaa osaston harrastusmuodoissa. Hiihto- ja jääkiekko sekä jääpallo talvella, keväällä ja syksyllä pidettiinmonia harjoitus-kilpailuja suunnistuksessa ja yksi kova kilpailu ns. kolmen p:n suunnistusottelu Palokunta - Poliisit - Posti. Ottelun keväällä voitti poliisit, ja syksyllä posti. Siis komea kiertopalkinto korostaa postiljoonien työhuonetta. Toivottavasti se myös siellä pysyisi. Jalkapallo oli postiljoonien lempilapsi, sillä tänäkin vuonna kauppalan puulaakimestaruus B-sarjassa oli postin I- joukkueen nimissä sekä myös koko Kauppalan jalkapallopuulaakimestaruus. B-sarjassa postin II- joukkue pääsi IV:ksi. Lentopallossa oli myös pelattu muutamia otteluita mm. Kuusankosken postiljoonia vastaan. Molemmat voittivat, siis tasapeli.


1954 Pingiskerho pelaili kaksi kertaa viikossa sarja-ottelujaan. Liikuntakasvatustyössä eli työpaikka-urheiluksi sanotussa työharrastuksessa suurimman kiinnostuksen olivat saaneet jalkapallo, suunnistus ja lentopallo sekä yleisurheilu yleisimmissä puitteissa. Jalkapallossa postin I-joukkue pääsi hopealle ja II-joukkue kuparille. Suunnistuksessa postin joukkue voitti syksyllä poliisit ja VR:n automiehet saaden komean kiertopalkinnon vuodeksi haltuunsa. Myös osaston suunnistajat kunnostautuivat PLU:n Kymenpiirin suunnistusmestaruusharjoituksissa ja Heinolan Posti suunnistusmestaruus kilpailuissa, joissa monissa tuli mestaruus Kouvolaan. Lentopallo puulaakissa urheiltiin kahdella joukkueella.

1955 Urheilutoimikuntaan valittiin Eino Repo, Pertti ja Pekka Karjalainen ja Heikki Topo. Urheilusta ja kerhotoiminnasta hiihto, suunnistus ja jalkapallo jaksoivat pysyä pinnalla, kaikki muu toiminta ikään kuin häipyi työtaistelun melskeissä. Toivottavaa olisi, että vapaaajan-toimintakin heräisi henkiin shakki, laulu ym. muotoineen. Hiihdossa kamppailtiin puulaakiviestissä ja - poliiseja vastaan. Ensin mainitussa tultiin toiseksi, mutta poliiseista ei taida löytyä hiihdossa vastusta. Suunnistuksessa järjestettiin PLU:n Kymen piirin kilpailut, josta tuotiin enimmät palkinnot kotiin ja myös kiertopalkinto. Suunnistusottelu Posti-poliisit päättyi keväällä omaan voittoon, mutta syksyllä poliisit vetivät pitemmän korren, mutta tuleehan se kesä taas, silloin näytetään, että heidän voittonsa oli tuurivoitto, siis kiertopalkinto takaisin sinne mihin se kuuluikin. Jalkapallossa oltiin omassa sarjassa muita päätä korkeampana, joten siitä ei sen enempää.


1956 Urheilutoimikuntaan valittiin puheenjohtajaksi Armas Laakso ja jäseniksi Vilho Loikala, Yrjö Suuronen, Iikka Alho. Urheilu oli yksin jaksanut pysyä pinnalla osaston toiminnassa. Muu kerhotoiminta oli edelleen aallonpohjalla, mutta sen ymmärsi, koska ei ollut minkäänlaista kokoontumispaikkaa. Toivomuksena oli, että uuteen postitaloon sisältyisi myös tilat postimiesten shakki-, laulu-, pingis ym. harrastuksia varten. Talviurheilun kohokohta, hiihto-ottelu Posti - Poliisit päättyi ylivoimaiseen Postin voittoon. PLU:n talvimestaruus-kilpailut saatiin järjestäväksi, mutta ilmoittautuneiden ulkopuolelta tuli mukaan herra yleislakko, jolloin muut osanottajat siirtyivät ratkomaan paremmuuttansa Kajaaniin. Kesällä voitettiin molemmat suunnistusottelut Poliiseja vastaan ja jalkapallopuulaakissa tultiin toiseksi. Suunnistusta riittäköön tulevanakin vuonna ja päämääränä voitot kotiin.

1956 SAK Kouvolan APJ:n urheilutoiminta

Kesäkisat pidettiin syyskuun 9 p:nä 1956. Osanottajia oli toistakymmentä. Kilpailtiin entisissä lajeissa, nim yleisessä sarjassa 100, 400 ja 1500 m, sekä pituus-hyppy, sekä ikämiesten 3-ottelu. Osastojen 6*100m viestin voitti liiketyöntekijäin osasto ajalla 1.29,4, samoin osastojen toimikuntien välisen viestin ajalle 61,2. Perinteelliset ay-väen hiihtokisat suoritettiin 3.3.1957 Palomäen maastossa. Osanottajia oli yht. 16 ja yksi ainoa täysi joukkue. Kiertopalkinnon sai haltuunsa Autoalan osasto, jonka 7 hiihtäjän keskiaika oli 16,12.


1957 Urheilutoiminta oli erittäin vilkasta, joten mainitaan vain päätapahtumat. Saatiin järjestettäväksi PLU:n talvimestaruuskilpailut, jotka vietiin kaikella kunnialla lävitse. Kevättalvella voitettiin jälleen Poliisit hiihto-ottelussa, mutta kesällä olivat poliisit niskan päällä voittamalla postin kahdesti suunnistuksessa. Jalkapallopuulaakissa saatiin voitto kotiin kovien ottelujen jälkeen. Puulaaki pesäpallossa saimme 3. sijan. Tuleva vuosi näyttää vieläkö Posti on voimissaan tiukoissa otteluissa. PLU:n suunnistusmestaruus-kilpailuissa Pertti Karjalainen vei sarjansa mestaruuden.


 

 

1958 Urheilu- ja huvitoimikuntaan valittiin Armas Laakso, Vilho Loikala, Teuvo Muona, Oiva Alho, Yrjö Suuronen sekä yksi ammatillinen jäsen. Urheilutoiminta oli vilkasta osaston jäsenten osallistuttua puulaaki ym. kilpailuihin. Posti ja lennätinlaitoksen henkilökunnan kilpailut: suunnistus, kesä sekä talviurheilussa olivat ohjelmassa vaihtelevalla menestyksellä. Postimiesten esimies E. Loikalalle luovutettiin urheilun hopeinen ansiomitali kullatuin ristein.

 

1958 SAK:n Kouvolan APJ:n urheilutoiminta:

Työvaliokunta on järjestänyt kesä- ja talviurheilukilpailut toimikautensa aikana todeten samalla, että urheilullinen osa ammattiyhdistysliikkeestä ei ole saanut kylliksi huomiota paikkakunnallamme.


1959 Osaston alatoimikuntien valitsemisesta luovuttiin. 1959 Kouvolan posti oli jalkapallopuulaakin mestarijoukkue. Posti voitti loppuottelussa Karjakunnan 2-1


Ylhäältä vas. Yrjö Suuronen, Olavi Lehtinen, Eero Pauloff, Jyrki Aarnio, Reijo Sorsa, keskellä vas. Pauli Raunio, Jussi Vilkko ja Martti Suikki. Eturivissä vas. Veli Leinonen, Eero Koskinen ja Jorma Tvilling.


1959 SAK:n Kouvolan APJ:n urheilutoiminta:

Kouvolan Ammatillisen Paikallisjärjestön kesäkisat olivat 13.8.-59 Kouvolan Urheilukentällä.

Tuloksia:

Yleinen 100m.

T. Karjalainen Suomen Rakennustyöläisten Liiton osasto n:o 162 ry. 12,4

T. Hellsten Kouvolan Liiketyöntekijät osasto n:o 15 ry. 13,0

K. Kurkela Kouvolan Liiketyöntekijät osasto n:o 15 ry. 13,3

Ikämiehet 100m.

H. Ylätalo Kouvolan seudun Tierakennustyöväen ammattiosasto n:o 85 ry. 12,2

A. Johansson Kouvolan Kunnantyöntekijät ry. 13,9

M. Kuittinen Suomen Rakennustyöläisten Liiton osasto n:o 162 ry. (maalarit) 15,3

Yleinen 400m.

P. Nurminen Kouvolan Liiketyöntekijät osasto n:o 15 ry. 57,7

T. Hellsten Kouvolan Liiketyöntekijät osasto n:o 15 ry. 60,2

K. Kurkela Kouvolan Liiketyöntekijät osasto n:o 15 ry. 68,7

1500m.

R. Ollikainen Suomen Rakennustyöläisten Liiton osasto n:o 162 ry. (maalarit) 4.59,7

M. Ojala Kouvolan Liiketyöntekijät osasto n:o 15 ry. 5.05,2

Yleinen sarja:

Kuula:

R. Bono (3) Kouvolan Liha- ja leikkeletyöntekijäin osasto n:o 40 ry. 14,48m

V. Janhunen (1) Kouvolan Liiketyöntekijät osasto n:o 15 ry. 13,14m

E. Orava (2) Kouvolan seudun Auto- ja Metalliosasto n:o 116 ry. 12,57m

Pituus:

T. Karjalainen Suomen Rakennustyöläisten Liiton osasto n:o 162 ry. (maalarit) 5,60m

P. Nurminen Kouvolan Liiketyöntekijät osasto n:o 15 ry. 5,46m

K. Kurkela Kouvolan Liiketyöntekijät osasto n:o 15 ry. 5,30m

Ikämiehet:

Kuula:

A. Johansson Kouvolan Kunnantyöntekijät ry. 11,98m

H. Ylätalo Kouvolan seudun Tierakennustyöväen ammattiosasto n:o 85 ry. 10,46m

M. Kuittinen Suomen Rakennustyöläisten Liiton osasto n:o 162 ry. 10,09m

Pituus:

H. Ylätalo Kouvolan seudun Tierakennustyöväen ammattiosasto n:o 85 ry. 5,55m

A. Johansson Kouvolan Kunnantyöntekijät ry. 5,16m

M. Kuittinen Suomen Rakennustyöläisten Liiton osasto n:o 162 ry. 4,48m

Ikämiehet 3-ottelu: (kuula, pituus, 100m)

H. Ylätalo Kouvolan seudun Tierakennustyöväen ammattiosasto n:o 85 ry 1418 pistettä

A. Johansson Kouvolan Kunnantyöntekijät ry. 1149 pistettä

M. Kuittinen Suomen Rakennustyöläisten Liiton osasto n:o 162 ry. 695 pistettä

Osastojen 6*100m viesti:

Kouvolan Liiketyöntekijät osasto n:o 15 ry. aika 53,1

Suomen Rakennustyöläisten Liiton osasto n:o 162 ry. aika 53,1

Toimikuntien 4*100m viesti:

Kouvolan seudun Tierakennustyöväen ammattiosasto n:o 85 ry. aika 54,1

Kouvolan Liiketyöntekijät osasto n:o 15 ry. aika 55,3

Suomen Rakennustyöläisten Liiton osasto n:o 162 ry. aika 60,7

Hiihtokilpailut toimeenpantiin sunnuntaina helmikuun 21 p:nä 1960.

Tuloksia:

Yleinen sarja: (5km)

A. Paavola Kouvolan Kunnantyöntekijät ry. 23,31

O. Korpela Suomen Rautatieläisten Liiton osasto n:o 32 ry. 23,31

H. Haikko Suomen Rautatieläisten Liiton osasto n:o 32 ry. 24,02

Ikämiehet: (5km)

L. Vainio Suomen Rautatieläisten Liiton osasto n:o 32 ry. 25,06

T. Pönni Suomen Rakennustyöläisten Liiton osasto n:o 60 ry. 25,50

V. Penttilä Suomen Rakennustyöläisten Liiton osasto n:o 162 ry. 25,54

Yli-ikämiehet: (5km)

A. Heinonen Suomen Rakennustyöläisten Liiton osasto n:o 162 ry. 28,58

O. Hyttinen Suomen Rautatieläisten Liiton osasto n:o 32 ry. 29,04

E. Penttilä Suomen Rakennustyöläisten Liiton osasto n:o 162 ry. 32,09

Kiertopalkinnon sai haltuunsa Suomen Rakennustyöläisten Liiton osasto n:o 162 ry. vuodeksi, 6-miehen yhteistuloksella 27.42,8.

 

 

 

© Raimo Heikkilä


 

©2019 Raimo Heikkilä - suntuubi.com